Oxford Community Centre

New Community Centre in Oxford

1377E

The client wants to replace an existing 2½-storey (plus small basement) building with a new 3-storey (plus basement) state-of-the-art community building on the lower two floors, and with residential accommodation on the two upper floors.

The new structure will provide a quality building, resolve many of the Community’s organisational issues, and offer an improved and excellent environment to occupiers and the local community into the foreseeable future.

The two-floor community is located across the ground floor and the basement below, and comprises:

  • Office spaces and seminar/meeting rooms positioned around a central foyer
  • A café fronting Cowley Road, which offers an external seating area
  • Internal access by platform lift and stairs to the basement space
  • External access, via a staircase. to the basement space which houses a multi-use hall for worship, lectures, small functions, and the existing nursery
  • External access to the residential use on the two upper floors
  • Cycle store for the residents
  • A refuse space
  • Access to the mikvah at the rear of the site, which also acts as an emergency escape route.

The two upper residential floors, accessed by a corner staircase, comprise 12no HMOs (6no at 16m2 and 6no at 18m2), all of which have private balconies.

The proposed new building will enhance the continuing evolution of an important section of the Jewish Community in Oxford.