All Saints’ Church

Loughton, Milton Keynes

Carried out between January and June 2010, this 800 year old Grade 2* listed church was in need of a complete upgrade of its existing floor comprising nine different materials.  The existing electrical heating was fixed to the pews, and the pews limited the flexibility of use of the space for anything other than conventional worship.

The work comprised the removal of the existing floor surfaces, excavation, including the recording of unknown vaults, archaeological recording of skeletal remains and other artefacts, the provision of new insulating fill, a limecrete floor slab, further insulation and a lime based screed incorporating water based underfloor heating pipes.  Over this was laid a new limestone floor of Ancaster Hard White stone flags from Lincolnshire, incorporating an Ancaster Blue perimeter strip for definition by the partially sighted and under which the electrical services were laid.  At the same time the organ was dismantled and repositioned and the whole interior redecorated with Distemper.

Elements of the old brick parts of the floor were used to fill the space between the border stonework and the irregular wall lines.

New chairs now provide the flexible seating, and Vestry storage has been provided in new furniture.  The existing audio systems have been extended so that services can be followed in the Tower, the Church Hall, and the Vestry, and this latter space can also be used as a side chapel.

Image 3: This is a view before the work was undertaken.

Image 4: Looking east towards the chancel with the chairs set out for a wedding.  The light coloured stone and toning colour of the chair frames makes the whole church feel more spacious, while the dark upholstery of the chairs clearly differentiates where to sit and where to walk.

Image 5: View from the Chancel Arch westwards towards the main entrance and tower.  The Congregation are taking their places before the service.

Image 6: From the main entrance looking into the Chancel.  The font has been repositioned so that baptisms can be more easily observed by all the congregation.  The pulpit has been removed.

  • All Saints’ – after renovation
  • All Saints’ – view west after renovation
  • All Saints’ – view east after renovation
  • All Saints’ – before renovation
  • All Saints’ – externally
  • All Saints’ – externally